Entorno

 


Sant Martí de Maçana
L’església de Sant Martí de Maçana centrà un petit nucli autònom fusionat el 1840 a Rubió. Ubicada al nord-est de Pedrafita, al vessant de la riera de Maçana. És esmentada com a parròquia l’any 1154, dins l’antic terme del castell de Maçana. La seva arquitectura és de planta de creu llatina i coberta amb volta apuntada. Externament es coberta amb teulada a dues aigües i presenta un campanar de secció quadrangular adossat a l’església, refet a començaments del segle XX, a resultes de l’acció d’un llamp. Al segle XIV estava dedicada a sant Iscle. Entre 1975 i 1981 l’església es va restaurar.

 

 

Església de Sant Pere d’Ardesa
Aquesta edificació de caràcter religiós, documentada des de l’any 1082 es troba sota el puig de sant Miquel (731 m), dins l’antic terme del castell homònim documentat des de l’any 989. L’església, d’una sola nau amb absis semicircular, a la capçalera, decorat amb arcuacions llombardes i lesenes i un fris de dents de serra, al llarg dels segles sofrí diverses refetes com la que es portà a terme a finals del segle XII -consagrant de nou el temple el 1192- de la qual n’és visible el portal obert a migdia. En època barroca també es feren reformes de les quals en són testimoni les restes de decoració que es troben a l’interior. Més informació.

 

 

 

Capella de Sant Macari
Aquesta petita capella que es troba ubicada a l’indret d’El Pla de Rubió, també tingué l’advocació de Sant Tiberi. Es tracta d’una petita edificació religiosa documentada ja l’any 1198. El temple actual conserva part de les estructures originàries romàniques tot i que ha sofert intenses reformes en època moderna. Va ser restaurada l’any 1954. Més informació.

 

 

 

 

 

Casa Berenguer
La seva estructura pren com a model la masia catalana, a la qual s’hi afegeixen elements formals modernistes com els arcs parabòlics del petit porxo de l’entrada. La seva construcció a partir de 1908 és obra de l’arquitecte Francesc Berenguer i Mestres, amic íntim i col·laborador de Gaudí, autor del celler Güell (Garraf, 1888-1890), del santuari de sant Josep de la Muntanya (Barcelona, 1910-1914) i de la casa al Parc Güell (1905) on visqué Gaudí. La casa Berenguer fou acabada pel seu fill. Denominada popularment “La Torre”, s’alça sobre un promontori de la Serra de Rubió, al nord-est del castell i molt probablement substitueix una antiga torre medieval de vigilància.

 

 

Església de Santa Anna
La capella de Santa Anna de Pedrafita va sorgir al costat d’un hospital (institució que a l’edat mitjana exercia funcions d’acollida de viatgers i desvalguts), construït abans del segle XIII al costat d’aquesta concorregunda i ancestral via de comunicació carenera que descendeix des de l’altiplà de Calaf fins a la Conca d’Òdena. La capella de Santa Anna de probable origen romànic, documentada des del 1470, fou totalment reformada en el segle XVIII transformant-la en una capella associada a un mas important, el de Pedrafita que substituí l’antic hospital i feia les funcions d’hostal. Més informació.

 

 

 

Parc Eòlic de Rubió
Des de l’any 2004 s’alcen, per sobre de les copes dels pins i poblant les carenes, els molins del Parc Eòlic de la Serra de Rubió, un projecte amb el qual el municipi vol contribuir a la sostenibilitat del planeta produint una energia neta i renovable. Consta de 50 aereogeneradors de 80 metres d’alçada cadascún. El Parc disposa d’un Programa d’Educació Ambiental que inclou cursos de formació en “Energia, sostenibilitat i educació” i un ampli programa de visites escolars guiades amb taller d’activitats i materials didàctics adaptats a tots els cicles educatius.

 

 

 

Riera de Rubió
Resseguint el marge esquerra de la riera de Rubió s’ha arranjat un camí per passejar tranquil·lament tot gaudint de la natura i de la tranquil·litat que es respira al costat d’aquest cabal d’aigua que flueix lentament, pendent avall, conformant un ecosistema riberenc caracteritzat per una gran diversitat d’espècies vegetals i també animals. En alguns punts l’aigua s’estanca conformant petits estanyols on s’hi contemplen ànecs nedant.